ПЕТАК, 11. 10. 2024 - 15:00

Извор: spc

Хиротонија архимандрита Серафима за Епископа костајничког, викара Митрополита средњезападноамеричког

Хиротонија изабраног Епископа костајничког Серафима биће обављена у недељу, 13. октобра 2024. године, са почетком у 9 часова у храму Светог Саве на Врачару на светој архијерејској Литургији коју ће служити Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије са архијерејима и свештенством.

Дан раније, у суботу, 12. октобра 2024. године, са почетком у 18 часова биће извршен чин наречења изабраног епископа у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду.

Животопис изабраног Епископа костајничког Серафима

Архимандрит Серафим (Балтић) је рођен 7. маја 1978. године у Загребу, од оца Вељка и мајке Радојке. На крштењу је добио име Бојан. Породица Балтић је пореклом са Баније. У родном граду завршава основну и три разреда Средње електротехничке школе. Због ратних дешавања августа 1995. године се сели у Сједињене Америчке Државе, на Флориду, где завршава средњу школу и Факултет информационих технологија. Током образовања сусреће се са, у Америку богопосланим, старцем Јефремом Филотејским и његовим монасима и монахињама. Контакт са Светогорцима, учешће на њиховим богослужењима, духовни савети и исповести одредиће његов даљи животни пут.

По завршетку основних студија посећује више православних манастира широм Америке, Србије и Грчке. Крајем деведесетих година упознаје епископа Лонгина (Крчо) приликом његових пастирских посета парохијама на Флориди. Његовим благословом одлази у манастир Нову Грачаницу 2003. године. Исте године ступа у Духовну семинарију Свете Тројице Руске Заграничне Цркве у Џорданвилу, коју завршава 2008. године са успехом magna cum laude.

За време студија, на Велики четвртак 2006. године, замонашен је у манастиру Новој Грачаници. У чин јерођакона је рукоположен исте године на празник Светог пророка Илије. После завршетка богословских студија, на празник Успенија Пресвете Богородице 2008. године, епископ Лонгин га рукополаже у чин јеромонаха. Током службе у манастиру преводи дела Светог Николаја Жичког на енглески језик. Да би се боље упознао да светогорским монашким типиком одлази у свештени манастир Хиландар где, током 2010. године, проводи шест месеци.

По повратку у Америку добија разна послушања на пољу пастирског рада са децом и омладином, у епархијским летним камповима и омладинским одборима. На Богословском факултету Светог Саве у Либертивилу ради као економ, истовремено се старајући о мисионарској парохији Свете Петке у Нешвилу. Од 2015. године секретар је Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке. Исте године завршава МБА – магистратуру пословног управљања. Крајем 2020. године епископ Лонгин шаље га у Србију, где проводи пола године у манастиру Светих Архангела у Ковиљу. Од  2021. до августа 2024. године служи  у Саборном храму Светог Саве у Милвокију.

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, одржаном од 14. до 18. маја 2024. године у Београду, високодостојни архимандрит Серафим изабран је за викара Митрополита средњезападноамеричког са титулом Епископ костајнички.

Повезане вести

Вести