УТОРАК, 3. 9. 2024 - 21:54

Извор: ТВ ХРАМ

Најава - Епископ Доситеј богослужи у Прагу

Поводом 145. година од рођења Светог новомученика Горазда Чешког, а на његов празник, 4. септембра у Саборном храму Светих Кирила и Методија у Прагу биће служена Света архијерејска Литургија. Литургију ће служити Високопреосвећени Архиепископ прашки и чешких земаља Г. Михаило и Преосвећени Епископ липљански Г. Доситеј, викар Патријарха српског Г. Порфирија и бројно свештенство.

ТВ Храм


Том приликом из Београда ће, по благослову Патријарха Порфирија, бити донет део моштију Светог мученика и исповедника Доситеја, нишког и митрополита загребачког, које ће почивати овде у Прагу. 

Владика Доситеј је био један од најзаслужнијих за обнову чешке православне цркве пре једног века. Све време између два светска рата он је био задужен за старање о њој, која је обновљена по благослову СПЦ и била под њеном јурисдикцијом до 1947. године.

Литургији ће присуствовати и амбасадор Србије у Прагу г. Берислав Векић.

По Литургији ће бити одржан и Помен Светом новомученику Горазду на Кобилисију, делу Прага, на месту где је био стрељан. Како остаци, мошти, Светог Горазда ни до данас нису пронађени, део моштију Светог владике Доситеја ће бити велики благослов и утеха овдашњем православном народу.

Повезане вести

Вести