ЧЕТВРТАК, 22. 8. 2024 - 17:24

Извор: TВ ХРАМ

Епископ Доситеј служио Литургију у капели Пресвете Богородице на врху Атоса (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ липљански Г. Доситеј, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију, 20. августа 2024. године у капели Пресвете Богородице званој Панагиа на врху Атоса.

ТВ Храм

Пре почетка пењања на врх Атоса, Преосвећени Епископ је посетио манастир Велику Лавру где је молитвено присуствовао светој Литургији и поклонио се моштима Светог Атанасија Атонског, оснивача свете обитељи.

На врху Атоса данас се налази крст и нова црква Преображења Господњег, на месту где се Господ Исус Христос јавио Светом Максиму Капсокаливиту.

О свом путу ка врху Атоса, Преосвећени Епископ Доситеј је навео да је успињање на врх Атоса веома физички напорно и додао да је то као наш подвижнички живот, као наше духовно усхођење на крају којег очекујемо духовну утеху - улазак у живот вечни.  После јако напорног пењања стизање на врх Атоса доноси јако велику радост души, то је један диван осећај као да је човек прошао капију Раја. А посебан осећај је када се и Литургија одслужи и причести на тој Светој Гори и Пречистим Телом и Крвљу Господњом.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести