СУБОТА, 27. 7. 2024 - 11:00

Извор: Епархија бањалучка

Света архијерејска Литургија у манастиру Осовица

Братство српског православног манастира Осовица и ове године спремно је дочекало више хиљада верника који су дошли да са њима поделе духовну радост празника Иконе Пресвете Богородице Тројеручице. Свету архијерејску Литургију служили су Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит бањалучки Г. Јефрем и Његово Преосвештенство Викарни Епископ марчански Г. Сава уз саслужење игумана Пантелејмона, доктора богословија и професора на Духовној академији у Варшави, свештеномонаха, свештеника и ђакона Епархије бањалучке. Свечаности су присуствовали бројни гости и високи државни званичници. Током Свете Литургије одлуком Његовог Високопреосвештенства Архиепископа и Митрополита бањалучог Г. Јефрема у чин ђакона рукоположен је дипломирани теолог Немања Малиновић из Козарске Дубице. Након Литургије за све присутне уприличено је послужење.

Епископ Сава је у својој беседи истакао да су се верници на овај велики празник окупили да узнесу захвалност Господу за све и да узнесу своје молитве пред Иконом Пресвете Богородице Тројеручице. „Ево нас и ове године поново сабрани под сводовима овог светог манастира да сви заједно узнесемо захвалност Богу за све и за сва добра, да сви заједно учествујемо у Светој Тајни Евхаристије, односно у тајни захвалности, да сви узнесемо своје молитве пред Иконом Пресвете Богородице Тројеручице, најдражег и највољенијег бића свих времена, свих народа и сваког човека понаособ, јер управо Пресвета Богородица је сваком Хришћанину срцу најближа и најдража, она којој притичемо у свим својим молитвама, иштући било шта што је на нашу духовну корист или захваљујући за све оно добро што нам је од Бога дато, молећи се да нам својим материнским молитвама препоручи свом сину, Господу нашем Исусу Христу, јер знамо да много може молитва матерња пред сином њеним“.

Обраћајући се присутнима, игуман манастира Осовица архимандрит Теофил је пожелео добродошлицу свима у светоблаговештенску обитељ манастира Осовица и истакао да овај манастир сведочи да онда, када један манастир буде разорен и нестане с лица земље, он ипак није изгубљен јер, промислом Божијим, све што је духовно није подложно пропадању. Игуман Теофил је додао да је икона Пресвете Богородице Тројеручице посебан благослов и да је данашњи празник изузетно важан за све православце. „Као и сваке године, данас прослављамо дан иконе Пресвете Богородице Тројеручице, наше највеће националне светиње, иконе која је благослов Свете царске ларве манастира Хиландар манастиру Осовици, али и оне оригиналне која се налази у манастиру Хиландар, али и сваке друге иконе Пресвете Богородице Тројеручице која је у сваком српском православном дому и заиста је та икона посебан благослов прво Светом Сави, а потом и целој светосавској цркви. Посебно смо благодарни Богу што нам је дао да икона буде дар Свете царске лавре манастира Хиландар нашем манастиру и што и ми овде можемо да се молимо ПРесветој Богородици за изобиље небеских и земаљских благослова, за здравље, спасесње и оно што је неопходно да би дошли до живота вечног.“

Повезане вести

Вести