ПОНЕДЕЉАК, 2. 9. 2024 - 12:55

Извор: TВ ХРАМ

Почетак школске године у Богословији Светог Саве у Београду - Патријарх Порфирије: Богословље је дар (ФОТО/ВИДЕО)

Најпре треба да знамо оно што је говорио Свети Григорије Богослов - да је богословље наука над наукама. Зашто? Зато што је то слово о Богу, реч о Богу, а говорити о Богу не може свако. Богословље као наука о Богу није плод, није производ, није резултат наших истраживања интелектуалних, рационалних, него је богословље најпре дар. То је оно што Бог нама открива, што нам дарује, јер Бог пре свега открива себе на разне начине, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 2. септембра 2024. године.

ТВ Храм

Нова школска година у Богословији Светог Саве у Београду започела је светом архијерејском Литургијом коју је, у капели Светог Саве, служио Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије, 2. септембра 2024. године.

Патријарху Порфирију саслуживао је Преосвећени Епископ марчански Г. Сава, архимандрит Нектарије (Ђурић) и свештенство, у молитвеном присуству ученика и професора Богословије, на челу са ректором протођаконом Радомиром Врућинићем.

Пожелевши ђацима срећан почетак нове школске године, Патријарх српски је нагласио да најпре треба да знамо оно што је говорио Свети Григорије Богослов - да је богословље наука над наукама. Зашто? Зато што је то слово о Богу, реч о Богу, а говорити о Богу не може свако. Богословље као наука о Богу није плод, није производ, није резултат наших истраживања интелектуалних, рационалних, него је богословље најпре дар. То је оно што Бог нама открива, што нам дарује, јер Бог пре свега открива себе на разне начине. Открива себе кроз творевину, то јест онај који посматра творевину, како вели Апостол Павле, може имати утисак о Богу, може донети некакве закључке о томе какав је Бог. Али исто тако и сама структура, само биће људско сведочи о Богу. Свако од нас има уграђену савест у себе, то јест има способност да разликује добро и зло идући трагом те способности може да препозна да савест није настала сама од себе, него да је она производ, да је неко у нас уградио савест. Дакле, на основу савести, моралног закона који сваки човек носи у себи, можемо закључити о Богу.

На крају свете Литургије служен је призив Светог Духа за успешну и Богом благословену школску годину.

После свете Литургије Његова Светост обишао је просторије обновљеног школског интерната, као и музејске просторије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести