ЧЕТВРТАК, 25. 7. 2024 - 08:00

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије осветио новоподигнути храм посвећен Икони Пресвете Богородице Тројеручице у манастиру Средиште ФОТО/ВИДЕО

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благоизволео је да у четвртак 25. јула на дан када молитвено прослављамо празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице учини посету Богом чуваној Епархији банатској и манастиру Средиште. Овом приликом Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије осветио је новоподигнути храм посвећен Икони Пресвете Богородице Тројеручице који се налази у манастирској порти, а након освећења Патријарх Порфирије у наведеној светињи служио је свету архијерејску Литургију уз саслужење Високопреосвећеног Архиепископа вршачког и Митрополита банатског г. Никанора, Високопреосвећеног Архиепископа и Митрополита нишког Арсенија, Преосвећеног Епископа новобрдског Илариона, свештенства, монаштва и верног народа Божијег. После прочитаног јеванђелског зачала сабранима се архипастирском беседом обратио Његова Светост нагласивши:

Највећи дар Божији који може да има људски род јесте вера православна. Од времена Светог Саве ми као хришћански народ одредили смо себи пут да живимо православно, да деламо православно и зато од тих времена до данас где год да смо дижемо православне храмове и православно славимо Христа живога и онда када смо били прогањани, и онда када смо били без домова. Православље нас је обликовало кроз векове, јесмо оно што јесмо искључиво и само благодарећи православној вери, Јеванђељу Христовом, чињеници да је наш народ не само слушао реч Христову него је и држао, јер блажени су они који слушају реч Христову и држе је, живе њом и по њој. Реч Христова јесте наш закон

На крају свете Литургије освећени су славски дарови и преломљен је славски колач, припремљени у славу и част Иконе Пресвете Богородице Тројеручице. После светог евхаристијског сабрања у манастирској порти уприличен је пригодан културно уметнички програм у току којег су се пригодним беседама обратили Високопреосвећени Архиепископ вршачки и Митрополит банатски г. Никанор и Високопреосвећени Архиепископ и Митрополит нишки г. Арсеније.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

 

ТВ Храм

 

***

Манастир Мало Средиште

У давнини називан и манастир Светих Архангела Михаила и Гаврила. Подигао га је деспот Јован Бранковић с краја 15. века на месту данашњег села Мало Средиште. У време подизања манастира, деспот Јован обновио је и манастир Месић у коме се тада оснива и седиште Епископије вршачке чији је први Епископ посао Епископ Парентије који је по предању дошао из манастира Хиландар.

Стари манастир Средиште био је један од знамења поствизантијске културе на граници истока и запада. Молитвено је збрајао Србе до 1777. године када је законом о црквеним реформама угашен са још неколико манастира у Банату.

Манастир Средиште обновљен је из темеља у периоду 1995-2003. године. Цео манастир посвећен је Чудотворној икони Пресвете Богородице.

ТВ Храм

Повезане вести

Вести