СУБОТА, 28. 9. 2024 - 09:05

Извор: ТВ Храм

Срби сви и свуда – "Село Буђево, оаза Српства на Пештеру" - Субота 28.9. у 21.10 часова

Село Буђево се налази на северној страни Пештерског поља. Удаљено је око 25 км јужно од Сјенице. Смештено је у висинском појасу преко 1300м на јужним падинама Гиљеве, где сеоске породице имају станове. Према последњем попису у селу живи мање од 80 становника који су претежно старије животне доби.

На посебном месту у селу угњездио се прелепи Храм Светих дванаест Апостола који памти и подсећа на православни хришћански карактер целог краја. На интернет порталу „Порекло“ пише: „Буђево је лоцирано између четири брда: са источне стране Цалаје, са западне Лазовића брдо, са северне Какриче – Кораћка главица и са јужне стране Јанин крш. Сврстава се у сеоска насеља разбијеног типа. Дели се на Горње и Доње село. Географски положај села, у оквиру Пештерске висоравни, условио је и његове климатске одлике, које су се одразиле на живот и делатности људи.

Оштра планинска клима, са дугим и оштрим зимама, а кратким пролећима, летима и јесенима, утицала је да вегетација у Буђеву касни месец дана у односу на Пријепоље или Нови Пазар.“Археолошка истраживања указују да Буђево спада у стара насеља, јер су утврђени трагови касног средњег века. На северној страни села, испод сеоског пута, налази се некропола коју мештани називају “Латинско гробље”. На западној страни некрополе уочавају се и темељи неког објекта за који се верује да су остаци капеле.

Делом у садашњем сеоском гробљу, а делом западно од њега, такође су утврђени остаци старије некрополе, и нешто даље од ње простор на коме би се могла налазити црква. Долазак Османске империје променио је карактер целог краја. О историји, обичајима и животу села данас разговарали смо са професором историје у пензији Николом Новчићем Кајом."

Аутор: Сава Самарџић
Монтажа: Марија Миланов
Сниматељ: Горан Половина
Дрон: Горан Половина

Време: Субота, 28. септембар 2024. године, од 21:10 часова

Повезане вести

Најаве емисија