УТОРАК, 3. 9. 2024 - 17:23

Извор: ТВ ХРАМ

Изложба “Светски савет цркава и Српска Православна Црква (1948-1991)" (ФОТО)

У уторак, 3. септембра 2024. године Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије отворио је изложбу “Светски савет цркава и Српска Православна Црква (1948-1991) у просторијама парохијског дома Богородичине цркве у Земуну. Отварању изложбе присуствовао је и пастор Џери Пилеј, генерални секретар Светског савета цркава, који тренутно борави у посети Српској Патријаршији.

ТВ Храм

Подсећамо, програмом посете предвиђен је сусрет и разговор са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Порфиријем, високодостојницима других Цркава чланица Светског савета цркава, сусрет са професорима Богословског факултета. Пастор Пилеј посебан значај даје боравку у Епархији рашко-призренској и упознавању са полажајем српској народа и његове Цркве на Косову и Метохији.

Отварању изложбе је присуствовао и Преосвећени Епископ топлички Г. Петар, викар Патријарха српског.

* * * 

Изложба “Светски савет цркава и Српска Православна Црква (1948-1991) заснива се на документарном материјалу, званичној преписци, фотографијама и плакатима, који се чувају у Архиву Српске Православне Цркве и који сведоче о садржајним и дубоким односима са Светским саветом цркава. Свест о хришћанском јединству, заједничкој поруци Јеванђеља и сведочењу јединства човечанства одувек је прожимала и покретала велике духове. И пре званичног ступања, пуноправног чланства у овој свехришћанској асоцијацији (друштву), 1965. године, Српска Православна Црква је одржавала контакте са протагонистима хришћанског јединства, заједништва и разумевања. Избор из званичне преписке који је овде представљен, у репродукцијама или у оригиналима, не говори само о уобичајеној дипломатији, већ сведочи и о проблемима који су заокупљали хришћанску савест у 20. веку, као што су: људска права, глад у човечанству, ратови, проблеми избеглица, питање расподеле светских добара... Односи Српске Цркве и Светског савета цркава, представљени кроз архивска сведочанства, остављају залог јачања будућих односа и нових страница у историји трагања за хришћанском солидарношћу и јединством.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести