НЕДЕЉА, 11. 8. 2024 - 14:25

Извор: ТВ Храм

Обележен четврти „Ђедов сабор“ у Осојану (ФОТО)

У Осојану је одржан четврти Ђедов сабор, у знак сећања на блаженопочившег митрополита Амфилохија који је најзаслужнији за повратак Срба у осојанску долину. Свету архијерејску литургију у обновљеној цркви Светог Архангела Гаврила служио је  Његово Високопреосвештенство Митрополит рашко-призренски Теодосије уз саслужење Његовог Преосвештенства Викарног Епископа новобрдског г. Илариона, монаштва и свештенства.

ТВ Храм

Блаженопочивши митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић је један од најзаслужнијих за повратак Срба у Осојане и околна села након сукоба на Косову 1999-те године.

Епископ новобрдски Иларион у својој беседи током обележавања Ђедовог сабора у Осојану каже да је ово место повратка, покајања, васкрсења и неуништивог живота Божијег.

“Ето данас и нас овде са нашим митрополитом рашко-призренским Теодосијем, дођосмо овде на ово место повратка, покајања и васкрсења и неуништивог живота Божијег. Дођосмо овде са различитих страна. Пре свега благослов и радост да су ту са нама и брат по делу нашег митрополитита Амфилохија и његови братанци, рођаци. Али много је битније да се ми сви данас осећамо овде као његов род, сви смо један род у Господу Исусу Христу, Богу нашем. Орођујемо се сви овом светом литургијом коју служимо”, казао је у својој беседи Владиа новобрдски Иларион.

Епископ Иларион додаје да треба да се окренемо Богу, да се покајемо у дубини свога срца и да се смиримо.

“Нека би са вама свима и овим местом био и благослов његове светости патријарха Порфирија који носи крст првојерарха и епископа који је на оном месту где се укрштају разне стихије овога света, а он се труди да све те стреле некако одбија и да сведочи људима радост јеванђеља. Да не шаље ниједну другу поруку осим поруке јеванђеља. Многи траже од нас епископа да говоримо нешто друго, неко друго јеванђеље, али ми пре свега да би знали кад и шта треба да говоримо треба да се окренемо Богу. Да се покајемо у дубини свог срца и да се смиримо”, рекао је у беседи Владика Иларион.

Митрополит рашко-призренски Теодосије у својој беседи на Ђедовом сабору рекао је да је овде започет нови живот после страдања, распећа, нови живот у васкрсењу.

“Овај данашњи дан јесте сећање на блажени спомен нашег митрополитита Амфилохија који је улио наде и вере и снаге људима да започну обнову и да истрају у својој намери. Био је то и велики благослов његовог присуства тога дана, али у велика обавеза за све житеље овога села. Тако је и служењем литургије тога дана дати завет да ће овај повратак бити успешан и да ће ова осојанска долина поново процветати. Овде је започет нови живот после страдања, распећа, нови живот у васкрсењу. Много смо захвални нашем митрополиту што је у дану косовског распећа био са нама овде са Пећком патријаршијом, Дечанима. Његово присуство је храбрило народ и сигурно је пресудно па су многи одлучили да остану на овим просторима. Он је био пун вере и Христове љубави. Та његова љубав је била делатна љубав према ближњима и, рекао бих, према непријатељима. Није могао да мрзи оне који су нас мрзели”, казао је на сабору Митрополит Теодосије.

У име Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, на Ђедовом сабору присуствовао је координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, протојереј Игор Балабан. Он је из Осојана поручио да је “жртва била вратити се овде и запалити ватру, орезати напуштену воћку, преорати поље сво у коровима и обновити дом срушени. То је била жртва. Е такве жртве је наш ђед митрополит волео”.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

 
ТВ Храм
ТВ Храм

 
ТВ Храм

Повезане вести

Вести