НЕДЕЉА, 21. 7. 2024 - 15:28

Извор: ТВ Храм

Свети великомученик Прокопије молитвено прослављен у Епархијама СПЦ

Свети великомученик Прокопије торжествено и молитвено је прослављен 21. јула 2024. године у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

***

Његово Високопреосвештенство Митрополит бањалучки Господин Јефрем служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Бања Луци.

Епархија бањалучка

***

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму који је посвећен Светом великомученику Прокопију у селу Овсиште, недалеко од Тополе. У току свете Литургије Митрополит Јован рукоположио је јерођакона Лонгина (Крајишника) у  чин свештеномонаха.

Епархија шумадијска

 
Епархија шумадијска

 

***

Његово Виоскопреосвештенство Mитрополит зворничко-тузлански г. Фотије началствовао је светим евхаристијским сабрањем у храму Светог Великомученика Прокопија у Дворовима, где је прослављена храмовна слава.

Епархија зворничко-тузланска

***

Његово Високопреосвештенство Митрополит кемеровски и прокопијевски г. Аристарх из Руске православне цркве началствовао је у цркви Светог Димитрија у Колашину,  уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија.

Митрополија црногорско-приморска

 

***

Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит крушевачки Господин Г. Давид служио је у Саборном храму светог Великомученика Георгија у Крушевцу. Литургијска радост увећана је посетом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа и Митрополита Рашко-призренског Господина Г. Теодосија, који је по благослову надлежног Архијереја началствовао Светом Евхаристијом. У току свете Литургије Митрополит Давид рукоположио је вероучитеља Андрију Стевановића из Здравиња у чин ђакона.

Епархија крушевачка
Епархија крушевачка

***

Празник Светог великомученика Прокопија торжествено је прослављен светом архијерејском Литургијом у храму Светог Георгија у Бору коју служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит тимочки господин Иларион. Након свете Литургије, Митрополит је у пратњи свештеника благосиљао славске дарове у Координационом центру Рудника Бор.

Епархија тимочка

***

Његово Високопреосвештенство Митрополит нишки г. Арсеније служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Прокопија у Прокупљу где је прослављена храмовна слава.

Епархија нишка

***

Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије началствовао је поводом храмовне славе, на светој архијерејској Литургији у храму Светог великомученика Прокопија у Кратову код Прибоја.

Епархија милешевска

***

У Светоархангелском манастиру у Kовиљу, светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење свештенства и ђаконства из више епархија Српске Православне Цркве. Пре почетка свете Литургије, владика Дамаскин је рукопроизвео у чин ипођакона Ивана Костића, чтеца и катихету из Новог Сада, а у току свете Литургије рукоположио га је у свештени чин ђакона.

Епархија бачка

 

Повезане вести

Вести