СРЕДА, 26. 6. 2024 - 09:04

Извор: ТВ Храм

30 година архијерејске службе Митрополита Игнатија, богослужиo Патријарх Порфирије (ФОТО/ВИДЕО)

Литургијским сабрањем молитвено обележено 30. година архијерејске службе  Високопреосвећеног Архиепископа пожаревачког и Митрополита браничевског г. Игнатија.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је данас 26. јуна свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Пожаревцу уз саслужење Високопреосвећене господе: Архиепископа пожаревачког и Митрополита браничевског Игнатија, Митрополита силивријског Максима (Цариградскa Патријаршијa), Архиепископа катарског Макарија (Јерусалимска Патријаршија), Митрополита димитријадског и алмирског Игнатија (Грчка Православна Црква), Митропoлита перистеријског Григорија (Грчка Православна Црква), Митрополита михаловско-кошичког Георгија (Православна Црква чешких земаља и Словачке), Митрополита крушевско-демирхисарског Јована (Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија), Архиепископа врчашког и Митрополита банатског Никанора, Архиепископа и Митрополита жичког Јустина, Архиепископа и Митрополита врањског Пахомија, Архиепископа крагујевачког и Митрополита шумадијског Јована, Архиепископа берлинског и Митрополита немачког Григорија, Архиепископа и Митрополита рашко-призренског Теодосија, Архиепископа ромулијанско-зајечарског и Митрополита тимочког Илариона, Архиепископа и Митрополита нишког Арсенија,  Архиепископа мостарско-требињског и Митрополита захумско-херцеговачког и стонско-приморског Димитрија, Архиепископа милешевског Атанасија,  Преосвећене господе епископа:  лосанђелеског и западноамеричког Максима,  вашингтонско-њујоршког и источноамеричког Иринеја, ваљевског Исихија, будимљанско-никшићког Методија, шабачког Јеротеја, делчевско-каменичког Марка (Македонска Православна Црква-Охридска Архиепископија),  хвостанског Алексеја, јегарског и новоизабраног британско-ирског Нектарија,  топличког Петра, свештенства, монташтва из више епархија СПЦ и верног народа Божијег.

После прочитаног Јеванђељског  зачала Патријарх Порфирије је поучио архипарстирском беседом.

"Један од Свете Тројице који само од Оца исходи у виду огњених језика, сишао на апостоле и ученике своје и конституисао Цркву кроз тело Христово кроз коју се продужује и актуализује дело Христово.
И управо у тој радости и у тој духовној атмосфери чули смо речи из Јеванђеља, речи које су део беседе на Гори, беседе у којој нам се открива који је то начин живота који треба да буде и корен и темељ и амбијент и свакодневница нас хришћана, они који су крштени у име Оца и Сина и Светога Духа и на тај начин ушли у Тајну Јединства са Христом, Тајну Јединства која се манифестује, потврђује, реализује управо у светој Литургији кроз наше причешћивање телу и крвљу Христовом, где постајемо његови сутелесници и сукрвници, једно са Њим и једно међу собом.

У беседи на Гори Господ нам открива, да се тако изразимо, правила или боље речено принципе, путеве, начине, координате нашега постојања који изражавају и потврђују ту Тајну. А то је један и јединствени, двоједини начин, крстолики начин који се тиче нашега односа са Богом, али и нашега односа са ближњима, са другим, са онима који су поред нас.

И у беседи на Гори и нарочито у овом делу који смо чули јасно се потврђује, јасно нам открива сам Господ да наша вера или природа наше заједнице са Богом се првојављује и проверава, показује кроз наш однос са нашим ближњим, са оним који су поред нас. И овде на овом месту, Господ употребљава реч Мир, која је безброј пута употребљена у светом Јеванђељу и безброј пута Господ се обраћа и ученицима својим, онима који га прате али и нама до краја света и века, речима мир, мирва. Управо оно што је данас на све стране и на све начине угрожено, и управо оно за чим чезне сваки човек и управо оно што се свугде на сваком месту спомиње као дефицитарно", поучио је Патријарх Порфирије.

На крају светог евхаристијског сабрања Патријарх Порфирије обратио се пригодном беседом у којој је честитао јубилеј Архиепископу пожаревачком и Митрополиту браничевском г. Игнатију.

Митрополит Игнатије заблогодарио је Његовој Светости, архијерејима и народу што су употпунили славље овог знајачајног јубилеја. Митрополиту Игнатију пригодном беседеом јубилеј је честитао и Митрополит силивријски г. Максим (Цариградскa Патријаршијa).

После светог евхаристијског сабрања у порти храма Свете Петке у Пожаревцу уприличен је културно- уметнички програм.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести