Циљ фестивала јесте промоција, дегустација и продаја разних сорти вина, пре свега производа манастирских подрума који су настављачи и баштиници знања и умећа прављења вина које је неговано вековима.
Наравно, вино има и сакрални карактер, јер се производи и за богослужбене потребе као евхаристијски дар, јер од свих дела људских руку за настанак хлеба и вина треба уложити највише труда.
Уједно је то прилика и да се посетиоци фестивала упознају и са другим плодовима молитве које свети српски манастири праве као што су тамјан, мед, мелеми, уља, сиреви, ракије, тинктуре, чајеви и друго, јер ће и ови производи бити изложени. Уз манастирске винарије, учешће је узео и већи број познатих винарија из читаве Србије, са награђиваним сортама вина.
Фестивал је отворен вечерас до 20 часова.