СУБОТА, 29. 6. 2024 - 14:33

Извор: ТВ ХРАМ

Најава - Летња програмска шема Телевизије "Храм" (ВИДЕО)

И ово лето будите са Вашом Телевизијом Храм. Припремили смо Вам бројне душекорисне поуке и поруке, неке интересантне приче, саговорнике и посете. Ако сте пропустили током прошле јесени и зиме најгледаније садржаје нашег програма, репризно их можете погледати у дневним терминима. Телевизија Храм - вођена вером, љубављу и надом, само за Вас!

* Врлинослов

У летњој програмској шеми Ваше Телевизије Храм најгледаније епизоде емисије Врлинослов биће емитоване у репризним терминима - недељом од 18 часова. Са новим спасоносним и душекорисним издањима Врлинослова видимо се ако Бог да од 14. септембра.

ТВ Храм

* Заволех лепоту дома Твога

Током лета, на програму ТВ Храм, можете погледати репризу серијала „Заволех лепоту дома Твога“, аутора Сњежане Орловић. Овај серијал даје преглед уметности која је настала под окриљем Српске Православне Цркве на свим просторима на којима су живели и стварали Срби. Објашњавајући појам црквене уметности и шта све она обухвата, кренули смо од друге половине 9. века и првих српских владара, а потом кроз издвојене циклусе обрадили такозвани рашки период српске уметности када је проглашена краљевина под династијом Немањића и основана самостална српска црква, затим период владавине краља Милутина, а потом период владавине краља Стефана Дечанског, краља и цара Душана и цара Уроша, укључујући и делатност властеле. Наредни циклус чини период стваралаштва у време династије Мрњавчевић, затим династије Лазаревић или такозване Моравске Србије, а потом пратимо период под турском влашћу, период после Велике сеобе 1690. године, кроз уметност барока током 18. века и време 19. и 20. века. Серијал завршавамо уметницима, који данас стварају под окриљем цркве. Серијал чини 70 емисија, у којима смо угостили 40 наших еминентних стручњака из области историје уметности, архитектуре, историје, теологије, књижевности, музике. Кроз емисије образовног карактера представили смо гледаоцима кроз које стилове је српска уметност прошла, на којим просторима је она стварана, ко су поручиоци и ктитори уметничких дела, који уметници су обележили одређене периоде и представили смо наша најлепша уметничка дела.

Уколико желите да сазнате нешто више о историји, архитектури, фреско-сликарству, иконама и иконостасима, богослужбеним предметима и ризницама, уметничким радионицама и преписивачким центрима, штампаријама, књигама, књижевности, али и црквеној музици, будите уз програм Телевизије Храм сваки дан у 19.30 часова.

ТВ Храм

* Приче из незаборава

„Заборав је одсуство љубави", рекла је Радмила Мишев у предговору књиге „Приче из незаборава" која је настала из пера Преосвећеног Епископа хвостанског Господина Алексеја. Управо је наслов његове књиге послужио за име серијала емисија о српским светињама и духовницима који непрестано бдију и моле се Господу Богу за род српски и читав свет. Старије памтише говоре да човек за живота треба у сваком селу да сагради кућу, али када то кажу они не мисле на материјалну већ на заједницу љубави са људима који ће нас увек радо примити и руке раширити кад год нас угледају. Борба против незаборава и материјалног света основа је живота сваког хришћанина. Радмила Мишев предговор завршава реченицом: „Чврсто верујем да ће приче многима бити на утешеније и поученије, јер, људско је памћење кратко. Остаје само оно што је записано." Овоме бисмо додали и уснимљено, због оних генерација које долазе.

Идеја серијала „Приче из незаборава" који се емитује од септембра 2021. године, је да обиђемо велики број манастира и духовника и направимо репортажу о крају, светињи и духовнику који ту Господу Богу служи. Верни народ обилази ова света места где се окрепљује и из разговора са монасима, монахињама и свештеницима се поучава и добија одговоре на бројна питања.

Резултат наших репортажа треба гледаоце да испуни љубављу, топлином, да запамте поуке светих људи и поруке духовника, да сазнају нешто више о светињи и да је обиђу. Неретко је манастирима и духовницима потребна и нека врста помоћи те би се гледаоци и на тај начин укључили и део свог слободног времена провели помажући у пословима у и око манастира.

Серијал емисија „Приче из незаборава" започели смо 2021. године у царском граду Крушевцу до сада емитовали деведесет емисија и разговарали са преко шездесеторо саговорника који су својим поукама, али и причама, отргли од заборава историју светиње и окрепили гледаоце и слушаоце. Посетили смо до сада Архиепископију београдско-карловачку, Митрополију црногорско-приморску, Епископије бањалучку, крушевачку, шумадијску, браничевску, будимљанско-никшићу, славонску, осечко-пољску у барањску и бихаћко-петровачку.

Током јула месеца 2024. године, сваког дана од 19 часова погледајте емисију на Телевизији „Храм". 

ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија