НЕДЕЉА, 20. 10. 2024 - 12:04

Извор: TВ ХРАМ

Најава - Приче из незаборава – „Бог је свугде", мати Ана, игуманија манастира Светог пророка Илије на Јабуци

„Немој се загледати у лепоту људског лица, већ гледај његову душу. Немој гледати на његово одело (тело је привремено одело), већ гледај онога које њиме одевен. Немој гледати на лепоту куће, већ гледај станара који живи у њој и на његове особине, Иначе ћеш понизити образ Божији у човеку, тј. обешчастити цара и поклонити се његовом робу, не указавши му ни најмању част која му припада. Такође немој гледати на лепоту штампаних слова књиге, већ гледај на дух књиге. Иначе ћемо, величајући тело, унизити дух. Јер, слова су тело, а садржај књиге - дух.

Немој се заваравати мелодичним звуцима инструмента или гласа. Напротив, по њиховом утиску на душу или по њиховим речима познај какав им је дух. Уколико звуци у твојој души побуђују тиха, целомудрена и света осећања, ти их слушај и са њима храни своју душу Уколико се, пак, преко њих у твоју душу уливају страсти, ти напусти слушање одбацујући и тело и дух музике." записано је у делу „Мој живот у Христу", Светог Јована Кронштатског.

На нешто више од 300 километара од Београда, на обронцима планине Јабуке, на надморској висини која прелази 1000 метара, у истоименом селу у општини Пријепоље, у непосредној близини магистралног пута који води у Пљевља, Божијом помоћи трудом епископа и митрополита, свештенства, монаха и монахиња епархије Милешевске, прилозима верног народа из многих крајева Србије и српских земаља изграђен је манастир Светог пророка Илије. О историји светиње, значају вере и љубави коју као хришћани треба да носимо у срцима и дарујемо другима разговарали смо са игуманијом манастира мати Аном."


Време: Недеља, 20. октобар 2024. године од 20:30 часова;
Аутор и водитељ: Сава Самарџић
Монтажа: Марија Миланов
Сниматељ: Миодраг Мићић
Главни и одговорни уредник: Сања Анђелковић Лубардић

Повезане вести

Најаве емисија