НЕДЕЉА, 13. 10. 2024 - 13:56

Извор: TВ ХРАМ

Приче из незаборава – „Љубав се множи истинским дељењем", архимандрит Димитрије, игуман манастира Тумане

У делу „Мисли о добру и злу", Свети владика Николај Велимировић је рекао: „Нека ти сви људи које сретнеш, буду живе слике онога добра и зла, које је у теби. Задржавај се мислима и љубављу стално на добрим сликама, да би и ти постао сликом добра за браћу своју."

У наставку разговора са архимандритом Димитријем, игуманом манастира Тумане, сазнали смо пуно о искушењима и обавезама тадашњег братства, Преосвећеног епископа Петра, игумана манастира Манасије оца Павла и оца Теофила, који су уз Божију помоћ и труд верног народа 2014. године започели обнову светиње. 

Блажене успомене патријарх Павле је рекао: „Ко се одлучи да чини добро, не треба да очекује да ће му људи због тога уклањати камење с' пута, већ мора бити спреман на то, да ће му још који камен ставити на пут." У књизи „Духовна градина" пише: „Молитва је пружена чаша за примање благодати Божије." Свети Пајсије је говорио: „Ако хоћеш да ти тело буде снажно пости и шетај, а ако хоћеш да ти јака буде душа, пости и моли се."

Од нашег домаћина, оца Димитрија, сазнали смо на који начин је он запамтио многа светила Српске Православне Цркве, блажене успомене патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија. Завршимо емисију речима Преподобног Старца Порфирија записаним у делу „Загледан у звезду": Духовна борба иде овако: Преобрази у добро што год ти се дешава. Ако те мучи тескоба, предај се молитви. Мало по мало моћи ћеш да исцелиш све своје слабости. Твоја тескоба постаје радост."


Време емитовања: Недеља, 13. октобар 2024. године од 20:30 часова.

Аутор и водитељ: Сава Самарџић
Монтажа: Марија Миланов
Камера и дрон оператер: Миодраг Мићић
Главни и одговорни уредник: Сања Анђелковић Лубардић
 

Повезане вести

Најаве емисија