УТОРАК, 12. 3. 2024 - 14:18

Извор: ТВ ХРАМ

Саучешће патријарха Кирила поводом упокојења епископа моравичког Антонија

Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил изразио је саучешће поводом упокојења представника Патријарха српског при Московском патријаршијском трону, епископа моравичког Антонија.

Његовој Светости, Свјатјејшем Порфирију, Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком, Патријарху српском

Ваша Светости, возљубљени сабрате и саслужитеље пред престолом Божјим!

У име Светог синода, епископата, свештенства и свих верних чеда Руске православне цркве, као и у своје лично име, изражавам Вам дубоко саучешће поводом упокојења представника Ваше Светости при Московском патријаршијском престолу и дугогодишњег настојатеља Српског подворја у Москви, епископа моравичког Антонија.

Новоупокојени архипастир је био велики пријатељ Руске цркве, са којом је везан значајан део свога животног пута. Први и стални настојатељ Српског подворја у Москви од његове обнове, достојно је представљао Цркву Светог Саве како у црквено-дипломатској делатности, тако и у свакодневном општењу с људима.

Током вишегодишњег одговорног служења епископ Антоније је успео да пружи  значајан допринос развоју руско-српских међуцрквених односа. Многим људима са којима га је Промисао Сведржитеља доводио у везу, умео је да открије духовну ризницу српског Православља, лепоту и величину светосавске традиције, уливајући интересовање за њене светиње и подвиге светитеља Божјих који су је прославили.

Одавно сам добро познавао почившег архипастира. Са болом, али са чврстим издањем у милост Божју, примио сам вест о његовом одласку у вечност.

Да Спаситељ наш Исусе Христе, који је Васкрсење и Живот (Јн. 11,25), упокоји душу слуге Свога у насељима праведних, где нема болести, ни туге, ни уздаха, и да му учини вечни спомен.

Са братском љубављу у Господу,

+КИРИЛ,

ПАТРИЈАРХ МОСКВСКИ И СВЕ РУСИЈЕ

СПЦ

Повезане вести

Вести