ПОНЕДЕЉАК, 3. 6. 2024 - 11:46

Извор: ТВ ХРАМ

Свето евхаристијско сабрање у Покровској цркви у Београду - Епископ Иларион: Литургија треба да буде Алфа и Омега у нашем животу (ФОТО/ВИДЕО)

Ако нам је ова света служба, света Литургија, божанска Литургија у коју се ми укључујемо, јер Бог сам је служи, а ми се у ту преславну тајну по Његовом благовољењу и снисхођењу укључујемо у Његов чудесни, преславни живот, само смо тада на добром путу и ми треба да живимо тако да нам ово сабрање буде прво, најбитније, да нам то буде Алфа и Омега у животу, а да је све остало подређено томе, да не буде Литургија само једна од ставки у нашем планеру недељном, не, него да је цео живот усмерен ка Литургији, рекао је Епископ Иларион у беседи, 3. јуна 2024. године.

ТВ Храм

На празник Светог цара Константина и царице Јелене и Преподобне Јелене Дечанске, 3. јуна 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, началствовао је на светом евхаристијском сабрању у Храму Покрова Пресвете Богородице у Београду.

Епископу Илариону саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У архипастирској беседи, Преосвећени Епископ је рекао да Христос говори: Устани, узми крст свој и ходи. То је непрекидан покрет, јер човек је биће покрета, створено за непрекидно кретање, за непрекидну динамику и напредовање ка Богу, а преславна тајна што Христос између осталог каже за себе да је Он тај пут. Тако када смо ми у Христу, у тајни Његове Цркве, ми смо на том путу и стално му се враћамо, то је пут који непрекидно траје, али тога смо најсвеснији баш на овој светој служби, на овом светом сабрању, на овом светом приношењу за које се припремамо целокупним својим животом. И ако нам је ова света служба, света Литургија, божанска Литургија у коју се ми укључујемо, јер Бог сам је служи, а ми се у ту преславну тајну по Његовом благовољењу и снисхођењу укључујемо у Његов чудесни, преславни живот, само смо тада на добром путу и ми треба да живимо тако да нам ово сабрање буде прво, најбитније, да нам то буде Алфа и Омега у животу, а да је све остало подређено томе, да не буде Литургија само једна од ставки у нашем планеру недељном, не, него да је цео живот усмерен ка Литургији.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Преподобна Јелена Дечанска

ТВ Храм

Света Јелена Дечанска је била сестра Светог краља Стефана Дечанског и жена бугарског цара Шишмана другог. Да би заратио са Србијом Шишман је своју жену на силу отерао у један манастир у Бугарској. Након што је он доживео пораз у судару са српском војском, Неда (њено световно име) је ослобођена и дошла је у Србију, где се замонашила под именом Јелена. Подвизавала се у испосницама дечанским. Није нам позната тачна година када се упокојила (половином 14. века) а сахрањена је у дечанском храму, где јој се и данас налазе њене свете мошти. Једном приликом, када су Турци покушали да униште манастир Дечане, из њене гробнице, као и из гробнице Светог краља Стефана избио је пламен који је отерао нападаче. Слави се на дан Светих Константина и Јелене - 03. јуна. У Метохији се налази једна њена задужбина, манастир Будисавци (код Клине), који је грађен кад и манастир Дечани, само је знатно мањи. Манастир је данас метох Пећке Патријаршије и преживео је уништавање по окончању рата. У Будисавцима Патријаршија још увек има знатно имање. У манастиру су три монахиње, а након рата, у Будисавцима је киднапован јеромонах Стефан Пурић, о коме се још увек ништа не зна.

Повезане вести

Вести