ПЕТАК, 20. 9. 2024 - 17:20

Извор: TВ ХРАМ

Српска баштина - Археолошка налазишта

У суботу 21. септембра у 21.20 часова, на каналу Телевизије Храм, можете погледати другу епизоду серијала Српска баштина, под насловом Археолошка налазишта.

ТВ Храм

Током праисторије, простор данашње Србије је два пута био културно средиште Европе. Пре 9.000 година, настало је на територији источне Србије, прво плански подигнуто људско насеље у Европи. Насеље Лепенски Вир убрзо је добило одлике неолитске старчевачке културе, а њу је заменила винчанска култура, најнапреднија праисторијска култура на свету, која обухвата период од 5300. до 4300. године пре нове ере. Са локалитета Беловоде потиче најранија металургија бакра у Европи, а о степену развијености овог становништва, говоре и урезани знаци познати као винчанско писмо.
Ови простори су се поново нашли у жижи историјских и културних збивања када су били у склопу Римске империје, нарочито у последњим вековима њеног трајања, а потом и византијског периода. О томе сведоче бројни споменици и налазишта попут Трајановог моста преко реке Дунав, Виминацијума, Сирмијума, Феликс Ромулијане, Наисуса, Медијане, Јустинијане Приме и др. На тлу које данас заузима Република Србија, рођено је 17 римских царева. Осим самих локалитета, ово велико археолошко културно благо, представљено је јавности и у музејима. Целокупан историјски слој на ком данас живимо, представља важан део наше баштине и темељ на ком смо наставили да стварано.

Аутор емисије: Сњежана Орловић
Текст читала: Драгана Кауцки
Монтажа: Марија Миланов

Повезане вести

Најаве емисија