НЕДЕЉА, 6. 10. 2024 - 09:40

Извор: ТВ Храм

„Приче из незаборава“ – „У Цркви се спасавамо као заједница“, архимандрит Димитрије, игуман манастира Тумане

Град Голубац налази се око 130 километара од Београда. Зидине средњовековног града насталог на обалама Дунава који је у том месту широк шест километара чувају многе приче. Бројна су предања које генерације преносе с колена на колено. Највише о опстанку и истрајности српског народа. У столетним шумама истока Србије, недалеко од Голупца, у пределима који се могу само погледом ока и трептајем искреног срца осетити сместио се манастир Тумане, древна светиња Српске Православне Цркве.

Са архимандритом Димитријем, игуманом манастира, у овој емисији започели смо причу о историји, верном народу, духовној и материјалној обнови Свештеног Светоарханђелског манастира Тумане.

Архимандрит Димитрије нам је говорио о проналаску моштију Светог Зосима, доласку руских монаха и вери православног народа тога краја. 

Са нашим домаћином, оцем Димитријем причали смо и о времену његовог доласка и братије у манастир, започетој свеобухватној обнови и односу верног народа према светињи. 

У наредној емисији са нашим саговорником архимандритом Димитријем, наставили смо разговор о обнови светиње, доласку монашког братства, искушењима, вери у Господа Бога и благослову старе игуманије манастира Тумана, мати Серафиме. 

Време емитовања: Недеља, 6. октобар 2024. године од 20:30 часова;
Аутор и водитељ: Сава Самарџић
Монтажа: Марија Миланов
Камера и дрон оператер: Миодраг Мићић
Главни и одговорни уредник: Сања Анђелковић Лубардић
 

Повезане вести

Најаве емисија