ПЕТАК, 27. 9. 2024 - 14:53

Извор: TВ ХРАМ

Српска баштина - Комплекс Стари Рас

У суботу 28. септембра у 20.20 часова, на каналу Телевизије Храм, можете погледати трећу епизоду серијала Српска баштина, под насловом Комплекс Стари Рас.

Стари Рас је средњовековни комплекс споменика, који се од 1979. године налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине, као обједињена заштићена целина. Чине је стари град Рас, Црква Светих апостола Петра и Павла, манастир Ђурђеви Ступови и манастир Сопоћани. Поменути споменици веома су важни за српску историју, културу и уметност.  Петрова црква, представља најстарији споменик сакралне архитектуре у Србији, у ком се врши богослужење. У овом храму одиграло се неколико изузетно важних догађаја, који су одредили даљи духовни и политички ток српске државе.

 Фреске у Сопоћанима, које су настале између 1263. и 1268. године, представљају врхунац рашког зидног сликарства и убрајају се у највише домете уметности тог периода у свету. Монументална представа Успења Пресвете Богородице, преставља једну од најпознатијих фресака српског средњовековног сликарства. Комплекс Старог Раса је веома значајан, јер су ту створени и рашка књижевност и нека од најстаријих дела српске уметности, попут илуминација насталих крајем 12. века у Вукановом јеванђељу, које је веома важно за историју писма и језика.

Аутор емисије: Сњежана Орловић

Текст читала: Драгана Кауцки

Монтажа: Марија Миланов

Повезане вести

Најаве емисија