ПОНЕДЕЉАК, 9. 9. 2024 - 14:49

Извор: TВ ХРАМ

Најава - 58. Мокрањчеви дани

У Неготину, родном граду великана српске музике - композитора Стевана Стојановића Мокрањца, у периоду од 14-20. септембра биће одржан фестивал "Мокрањчеви дани". Један од најстаријих фестивала у нашој земљи окупиће ове године истакнуте домаће извођаче различитих генерација - од талентованих младих уметника до доајена музичке сцене.

ТВ Храм

Овогодишњи беседник на отварању биће чувени баритон светског гласа - Жељко Лучић, који ће одржати и солистички концерт. У оквиру седам фестивалских дана публика ће бити у прилици да чује и Флаутино Лола Класик и Љубишу Јовановића,  Дечји хор оперског студија Српског народног позоришта из Новог Сада са диригенткињом Верицом Пејић, Певачко друштво "Преподобни Рафаило Банатски" из Зрењанина, којим диригује Сенка Милисављевић, да присуствује неготинској премијери оперете "Иза оперских кулиса" Вере Миланковић, погледа комад с певањем "Коштана" Боре Станковића у продукцији Народног позоришта из Ниша, аплаузом поздрави водеће домаће виолончелисте  - Драгана Ђорђевића Сузукија и Петра Пејчића, који ће свирати уз Гудаче Св. Ђорђа и Нишки симофнијски оркестар. Један од централних догађаја је традиционално Натпевавање хорова, у коме ће ове године учествовати четири ансамбла - из Бара (Црна Гора), Кикинде, Ниша и Неготина.

Поред концертних садржаја у оквиру фестивала биће одржан и семиар за диригенте под називом "Диригентско ходочашће", научна трибина у чијем фокусу ће бити музика Стевана Мокрањца, промоције књига и изложбе.

Повезане вести

Догађаји