ПОНЕДЕЉАК, 4. 12. 2023 - 15:18

Извор: Епархија бачка

Слава Световаведењског манастира у Бођанима (ФОТО)

На празник Ваведења Пресвете Богородице, у понедељак, 21. новембра / 4. децембра 2023. године, прослављена је слава Световаведењског манастира у Бођанима. Бденије уочи празника служио је презвитер Страхиња Николић, парох плавански, уз саслужење архимандрита Германа, сабрата Световаведењског манастира у Бођанима.

ТВ Храм

На светој архијерејској Литургији началствовао је Епископ хвостански г. Алексеј, викар Патријарха српског, уз саслужење свештенства Епархије бачке. У беседи после прочитане јеванђелске перикопе, Преосвећени владика Алексеј је нагласио: „Чули смо данашње Јеванђеље које говори о слушању речи Божје. И заиста, ко је више слушао, чуо и примио реч Божју од Пресвете Дјеве Богородице. Она је, од своје треће године, провела у храму читавих девет година слушајући реч Божју и тако је постала живи храм и ризница Духа Светога. Тако је она припремила себе да роди Спаситеља. Да није било ње, не бисмо имали Спаситеља. Пресвета Богородица је наша заштитница. Она је чула реч Божју, примила је реч Божју и та реч Божја донела је плод. Ето нам примера како треба и ми да чујемо реч Божју – да слушамо реч Божју, да је примимо и да донесемо плод. Није довољно слушати реч Божју него је треба примити – она треба да заживи у нашем срцу,  да припреми наше срце за трон у који ће се зацарити Христос, јер наше тело треба да постане храм Духа Светога. Зато ми данас прослављамо Пресвету Богородицу, јер је она управо то све била и тако нам је пропутила пут како и ми да своје срце припремимо да постане храм Духа Светога.ˮ

После заамвоне молитве Преосвећени Епископ хвостански Алексеј је благословио славске дарове. На крају литургијског сабрања, владика Алексеј је братству манастира пожелео срећну славу, а верном народу срећан и благословен празник, преносећи благослове и молитвене поздраве Светејшег Патријарха српског г. Порфирија и Преосвећеног Епископа бачког г. Иринеја.

На светој Литургији је појао хор Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској, а присуствовали су: римокатолички свештеник из Вајске Горан Вилов, ученици основних школа из Обровца и Товаришева, са вероучитељем Мирославом Максимовићем, као и многобројни верни народ.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести